Karaktärerna

KIP JANSSON

Kip Jansson är 10 år och fyller 11 i den tredje bok – Skrik i natten. Han bor med sin pappa, författaren André Jansson. Varannan vecka bor de där ensamma och varannan tillsammans med Samuel och Milla, Kips småsyskon.

Hans första 6 år bodde han med sin mamma i New York. Kip har dubbelt medborgarskap. Han älskar USA lika mycket som Örebro och stadsdelen Väster. Kip har två bästa vänner i New York – Spike och Trevor. Hans älskade mormor och morfar bor i Washington.

Kip tycker att det är superviktigt att hålla i ordning på allting. Hans rum är perfekt. Kuddarna är i ordning i sängen. Han har egna begonior i fönstret som han sköter exemplariskt. Hans hylla är full av Star Wars-lego som inte saknar en enda detalj. Kip är så ordningssam eftersom hans pappa är tvärtom. Kips skalle är full av tankar. Hela tiden. Speciellt på Marjaneh. Hans bästis. Kip är livrädd för att han en dag ska vakna upp och inse att Marjaneh är en snygg tjej och inte hans bästis. Kip vill inte bli som pappa, som blir kär i alla kvinnor på jorden. Han skulle vilja frysa tiden och alltid bara vara tio år och kunna uppleva mystiska äventyr med bästisen. Kip har blåa ögon efter sin pappa och gyllenbrun hud efter sin mamma. Egentligen bryr sig Kip inte alls om hur folk ser ut. Han tittar bara efter om de har varma eller kalla hjärtan.

MARJANEH MADANI

Marjaneh Madani är 11 år och är granne, klasskamrat och bästis med Kip. Hon är en tjej som är full av känslor, äventyr och tusen kilo skratt och drama i timmen. Hon bor ovanför Kip tillsammans med sin mamma Nadira. Mamma och pappa kommer från Iran men pappa flyttade tillbaka efter skilsmässan med Nadira. Marjaneh älskar att dansa och vara våghalsig. Hon är modig och kan inte hålla tyst när det kommer till orättvis behandling. Hon gillar att retas med Kip. Hon kallar honom Herr Allvarlig när hon tycker att han är tråkig och Barkat när hon vill vara fin mot honom. Barkat är farsi och betyder välsignelse. Marjaneh har inga syskon. Hon saknar det inte. Hon har ju Kips alla bröder och systrar som hon känner syskonskap med.

ANDRÉ JANSSON

André Jansson är 48 år. Han är författare och skriver science fiction, fantasy, skräck och undergångsromaner om hur jorden eller civilisationen förstörs. Han är en ganska berömd skriftställare som ibland är rik som ett troll och ibland utfattig som en kråka. André har inte ordning på någonting. Han är slarvig med ekonomi. Han har svårt att ha struktur i sitt liv med barn, pengar, hem och alla måsten. Han glömmer alltid allting och räkningarna som kommer eldar han oftast upp utan att ens öppna dem. André har en eller flera funktionsuppsättningar men det låtsas han inte om. Kip är den som får hålla reda på sin pappa. André har barn med 3 olika mammor. Sebastian, Maja och Lis med Lena Tidholm, som inte lever längre. Kip med Shawn Lafayette. Samuel och Milla med Johanna Cernova. I den tredje boken väntar han barn med en fjärde mamma Naomi Rosenblum. När André har för mycket i huvudet och när han får skrivkramp blir han så frustrerad att han tar ut det på ett konstigt sätt. Han blir intresserad av alla kvinnor som finns. Han vill att varenda en ska tycka om honom. Denna egenskap gör Kip både galen och rädd. André är verkligen en tjejtjusare. Fast en vuxen. Båda hans föräldrar är döda. Han har en syster i Stockholm som han inte har pratat med på 11 år. Hon sa upp kontakten med sin bror när André var otrogen med sin första fru Lena och blev kär i den amerikanska studenten Shawn som pluggade i Örebro. Han gjorde henne gravid. Resultatet blev Kip.

SHAWN LAFAYETTE

Shawn Lafayette är 37 år. Hon bor i New York i East Village. Hon är en advokat och Kips mamma. När hon var i Örebro och pluggade i ett år för 11 år sedan föreläste en mycket charmig författare på universitet. De blev kära i varandra. Han hette André Jansson. Då författaren var gift var de båda tvungna att hålla sin relation hemlig. Efter ett år åkte Shawn tillbaka till USA och försökte glömma sin kärlek i Sverige. Det blev dock ganska omöjligt. Hon upptäckte nästan direkt att hon var gravid och väntade barn med André. Skandalen var ett faktum. Den ansedda afroamerikanska familjen försökte undvika uppmärksamheten genom att förmå Shawn att göra abort. Hon vägrade. André tyckte exakt likadant. även fast det innebar att det blev skilsmässa mellan honom och hans fru Lena. Shawn bor tillsammans med Trevor Marsch. En kollega från jobbet. Trots hans tjat om giftemål vägrar Shawn att gifta sig. Kip är säker på att mamma fortfarande är kär i hans pappa. Shawn är en ordningssam kvinna men har extremt lätt för att skratta. Hon tränar regelbundet och lever hälsosamt.

NADIRA MADANI

Nadira Madani är 41 år. Hon är mamma till Marjaneh. Då förlossningen var svår och farlig vägrade hon därefter att skaffa fler barn, trots makens enträgna tjat om att ha minst 4 ungar. Till slut begärde hon skilsmässa och Marjanehs pappa flyttade tillbaka till Iran. Nadira är rektor på Karolinska Skolan i Örebro (gymnasium). Nadira är en omhuldande kvinna och som gillar fart, fläkt och fest. Hon älskar att vara ute och dansa och att åka partybåten på Östersjön med väninnorna. Hon älskar verkligen Kip hans syskon och André och ser dem som familjemedlemmar. Nadira kanske inte bara älskar André. Hon kanske även är dödligt kär i honom. Det är dock en hemlighet. Tror hon. Nadira älskar att laga mat och är den mest generösa människan Kip känner. Förutom pappa då som alltid gett bort allt han äger och har till snälla människor. Nadira ÄLSKAR julen. Även fast hon inte är kristen så är det årets viktigaste högtid. Hon firar alltid med Kips familj och julbordet består av persiska delikatesser, svensk julmat, amerikanska specialiteter och tjeckisk potatissallad.

SEBASTIAN TIDHOLM

Sebastian Tidholm är 28 år. Han är Kips storebror och bor i Stockholm med sin tjej Estrid. De väntar barn, deras första. Sebastian är superrolig tycker Kip. Speciellt när han tror att han är cool, fast det är han inte. Bara skäggig. Sebastian jobbar med tv-produktioner. Han skriver manus och är producent.

MAJA JANSSON

Maja Jansson är 21 år. Hon är Kips storasyster. Hon är världens snällaste människa. Hon älskar verkligen sin familj. Hon pluggar på en folkhögskola i Fellingsbro utanför Örebro. Teater. Hon har en lätt funktionsnedsättning. Det tar lite längre tid för henne med inlärning.  Hon älskar att måla änglar, ugglor och kycklingar som Kip har en hel pärm med i sin skrivbordslåda. Maja har en pojkvän som heter Johan men som är lite mystisk.

LIS JANSSON

Lis Jansson är 20 år. Hon är Kips andra storasyster. Hon jobbar på samma skola som Maja studerar. Hon är teaterlärare men ska börja plugga TV och film i Stockholm. Lis älskar att retas. Med alla. Speciellt tycker hon det är kul att reta sin sambo och pojkvän Mounir. Lis och Mounir bor i samma hus som Kip. Hon är ordningssam och talar ofta om hur slarvig pappa är och försöker få honom att skärpa sig.

SAMUEL CERNY JANSSON

Samuel Cerny Jansson är 6 år. Han är lillebror till Kip. Samuel älskar att spela fotboll och att bygga Lego. Kip är hans stora idol och tycker alltid att storebror har rätt om allting. De bråkar aldrig. Samuel älskar verkligen både sin pappa och mamma Johanna. Han gillar att titta på sport på TV och blir galen när Sverige förlorar i fotboll och när Tjeckien förlorar i ishockey.

MILLA CERNY JANSSON

Milla Cerny Jansson är 3 år men ska fylla 4. Hon är Kips galna lillasyster. Hon är stor fantasi och lärde sig prata jättesnabbt för att hon har så mycket att berätta. Hon älskar att höra sagor som både Kip, Lis och pappa André får berätta. Hennes bästa kompis heter Strumpan Andersson. Han är osynlig men finns i alla fall på riktigt.

MOUNIR HOSSEIN

Mounir Hossein är 21 år. Han jobbar på Atlas Copco i Örebro och är tillsammans med Kips storasyster Lis. Mounir gillar att fixa med bilar och ser det som en uppgift att hjälpa André med hans skrotbil. Mounir och Lis har varit tillsammans sedan i början på gymnasiet. Hans föräldrar är från Libanon.

NAOMI ROSENBLUM

Naomi Rosenblum är 31 år. Hon jobbar på SVT i Örebro och får i uppdrag att göra en dokumentärfilm om den berömda författaren André Jansson. Det slutar med att de börjar umgås privat. Till slut blir de kära i varandra och i tredje boken – Skrik i natten – väntar de barn tillsammans. Naomi är mycket litteraturintresserad och älskar att resa. Hon älskar sitt jobb och kan inte tacka nej när hon får ett fantastiskt erbjudande om att bli tv-producent i Göteborg. Naomi älskar kaoset i Kips familj, då hon kommer från en lugn, ordnad och akademisk judisk miljö.

PIERRE MONTELIUS

Pierre Montelius är 45 år. Han är granne till Kip och bor med sin man Stefan. Pierre jobbar som fotograf och är en av Andrés bästa vänner.

STEFAN DOPPLER

Stefan Doppler är 45 år. Han är granne till Kip och bor med sin man Pierre. Stefan jobbar som tandläkare och har alla i familjen Jansson som kunder. Han vägrar att ta betalt eftersom han vet att André ibland har det riktigt knapert. Stefan är en av Andrés bästa vänner.

BRIGITTE VON ANCKDORFF

Brigitte von Anckdorff är 79 år. Hon är en snäll tant som älskar när Kip och Marjaneh kommer på besök. Hon samlar på te och bjuder alltid barnen. Hon har en dotter i Stockholm som hon besöker ibland. En sak som är lite skumt med Brigitte är att hon aldrig har julpynt. Hon gillar inte julen.

HARRY VOGEL

Harry Vogel är 64 år. Han flyttar in i Fläskmössans lägenhet ovanför tvättstugan. Han är världens värsta skummis. Han verkar bara vara ute på nätterna. Han har alltid svartklädd och undviker solen. Han tappar en kniv på gatan och han bär på en mystisk hemlighet.

FREJA FRIDHOLM

Freja Fridholm är 12 år. Hon är barnbarn till Harry Vogel och bor hos sin morfar ibland när hennes föräldrar är och jobbar utomlands. Freja älskar att läsa historiska böcker. Hon får ont i huvudet av för mycket sol och gillar att skriva dikter. Hon blir lite förtjust i Kip och för Kip är det rena rama katastrofen. Han liksom dras till henne utan att han absolut inte vill det.

KEVIN BENGTSSON

Kevin Bengtsson är 10 år. Han är klasskompis med Kip och Marjaneh. I lågstadiet lekte han ofta med Kip. När Karim började i klassen i fyran blev Kevin bästa kompis med honom och tillsammans började de reta Kip och kalla honom för chokladboll och lakritsbåt. Egentligen är Kevin kär i Marjaneh och avundsjuk. Kevins mamma heter Filippa och är 28 år. Hon är förtjust i André. Detta hatar både Kevin och Kip.

KARIM NAJJAR

Karim Najjar är 11 år. Han börjar i Kips klass i fyran. De har tidigare bott i en annan del av Örebro. Karim stör sig på att Kip är så nära Marjaneh och börjar tillsammans med Kevin reta honom för hans afroamerikanska utseende. Egentligen handlar det om svartsjuka. Karim liksom Kevin är kära i Marjaneh. Han har fyra syskon. Mamma heter Ayla. Pappa heter Mohammed.